Laga Spricka i Glas

Kan man laga spricka i fönsterglas?

Laga spricka i glas kan man göra på flera olika sätt. Fönsterglas kan spricka av flera olika anledningar. Det vanligaste är faktiskt inte yttre våld utan värmespänningar, som kan uppstå när det är stora temperaturskillnader mellan olika delar av glaset. Om solen skiner på en del av glaset medan resten är i skugga, eller om en persienn är halvt neddragen, kan detta leda till sprickor. En felaktigt monterad ruta kan också spricka på grund av spänningar mellan glaset och fönsterbågen. Fönsterglas, särskilt äldre ”vågigt” glas i gamla hus, är ofta mycket känsligt.

Att laga spricka i glas

Att helt laga en spricka i fönsterglas är inte möjligt, men det finns metoder för att stoppa sprickan och hindra att den sprider sig. Vanligtvis börjar en spricka på utsidan av glaset i en 90° vinkel mot fönsterbågen och kan sedan dra sig inåt mot mitten av rutan, ibland förgrenande sig till flera små sprickor. För att laga spricka i glas temporärt kan du använda glastejp.

laga spricka i glas

Använd glastejp för att stoppa sprickan

Glastejp är en utmärkt lösning för att temporärt laga spricka i glas. Denna transparenta tejp av polyeten syns knappt när den appliceras på glaset, men förstärker glaset och förhindrar att sprickan vidgas. Genom att sätta glastejp på sprickan kan du lyfta ut fönstret och frakta det till en glasmästare. Glastejp är också användbar för att laga stenskott på vindrutan.

Kontakta en glasmästare

Om du har fått en spricka i fönsterglaset, kontakta oss idag för att få rutan utbytt. Risken är stor att sprickan vidgas och att rutan till slut går sönder helt. Bor du i Stockholm kan vi hjälpa dig att byta ut ett sprucket fönster. Du kan antingen ta med rutan till oss, eller så kan vi komma hem till dig och byta ut rutan på plats.

Byt till energiglas

Om du måste byta ut ett sprucket fönster kan det vara klokt att överväga energiglas. Energiglas är specialglas som är framtaget för att spara energi. Det släpper igenom solens strålar men behåller värmeenergin inomhus, vilket kan sänka bostadens energikostnader avsevärt. Dessutom är energiglas mycket motståndskraftigt mot värmespänningar och yttre våld, vilket gör det till ett både tåligt och energisnålt alternativ.