Fönster till bastu

Att kunna se ut från sin bastu ger en extra dimension till bastubadandet. Även om man inte har en fantastisk utsikt mot en sjö utan bara mot sitt badrum, gör ett fönster eller glasparti i bastun att den upplevs som större och inte lika klaustrofobisk. Många som bygger bastu idag väljer att sätta in ett fönster, men det var inte lika vanligt förr i tiden, mest av isoleringstekniska skäl. Man ansåg att för mycket värme slapp ut från fönstret och valde i stället att satsa på att få bastun så tät som vanligt.

”Den vanligaste typen av fönster som säljs till bastu är utrustat med 8 mm härdat glas, så kallat säkerhetsglas. Men egentligen går det bra med vilken typ av ruta som helst”

Med dagens glasteknik går det dock att få vilken tjocklek och kvalitet på fönstren som helst. Den vanligaste typen av fönster som säljs till bastu är utrustat med 8 mm härdat glas, så kallat säkerhetsglas. Men egentligen går det bra med vilken typ av ruta som helst. Ju tjockare det är, desto bättre håller det dock inne värmen. Bygger du en egen bastu och har ett gammalt fönster som du vill använda kan du antagligen göra det, men var beredd på att det alltid finns en liten risk att glaset spricker om det är väldigt kallt utanför och väldigt varmt inne i bastun.

Fönster, glaspartier och glasdörrar

Förutom fönster är även större glaspartier och glasdörrar vanliga. Ju mer glas, desto rymligare känns bastun. Risken är dock att bastun känns onödigt ”öppen” och inte ger den där ombonade känslan som man kanske vill ha när man bastar. Men vi är alla olika och många uppskattar ljuset och öppenheten, framför allt om man från bastun kan se ut genom ännu ett fönster mot naturen utanför.

fönster i bastun

Ju större glasruta du har i bastun, desto större är kraven på hållbarheten. Medan du för ett fönster antagligen kommer undan med en vanlig glasruta, måste du i ett större glasparti eller glasdörr använda dig av säkerhetsglas, så tjockt som möjligt. Installerar du säkerhetsglas i bastun kommer glaset inte att spricka, hur stort det än är och hur stora temperaturskillnader det än utsätts för.

Hur stor är risken att glaset spricker?

Det är kraftiga och snabba temperaturskillnader som gör att glas spricker. Om du har en bastu som har ett fönster direkt i fasaden kommer temperaturskillnaden såklart att vara stor mellan in- och utsida. Däremot kommer temperatursvängningen inte att vara plötslig, eftersom en bastu inte blir varm på nolltid utan långsamt värms upp. Många som haft vanligt glas i sin bastu vittnar om att glaset aldrig spruckit, trots att det varit åtskilliga minusgrader ute och jättevarmt i bastun. Men med vanligt glas kan du aldrig veta säkert, så därför rekommenderar vi ändå att du sätter in säkerhetsglas, särskilt om bastun vetter direkt ut mot uteluften.

Har du däremot ett fönster mot ett annat rum som badrummet, kan du i princip använda vilken typ av glas du vill, det kommer inte att spricka. För större glaspartier rekommenderar vi ändå av säkerhetsskäl att du använder dig av härdat glas.

Påverkas värmen i bastun?

Det går att få ordentligt varmt i bastun trots att du har fönster i den. Ju tjockare glas, desto lättare att hålla värmen. En svag punkt kan dock vara om man har en glasdörr som inte riktigt sluter tätt och som öppnas och stängs i ett. Där kan en del värdefull hetta slinka ut. På en bastu som man vill kunna få riktigt het är en glasdörr alltså inte att rekommendera, däremot är fönster inget som påverkar värmen i någon större utsträckning.