PVC-fönster – helt underhållsfritt?

PVC-fönster ha länge setts med misstänksamma ögon uppe på våra breddgrader, trots att de i årtionden varit mycket populära nere i Europa, i England och i USA. Sverige är en tränation, vi hyllar träet som byggnadsmaterial och anser det vara överlägset artificiella material. Dessutom gör vår stora tillgång på trä att det är billigare att tillverka träfönster här. Slutligen har vi en stolt tradition av skickliga tillverkare av träfönster. För många är det fortfarande otänkbart att sätta in PVC-fönster på ett gammalt trähus.

”Moderna PVC-fönster är välisolerande och extremt hållbara. De finns i många utföranden som gör att man lätt kan hitta ett fönster som passar till fasaden. Slutligen är de också extremt lätta att sköta om”

Men på senare år verkar attityden mot PVC-fönster ha mjukats upp en aning, och enligt oss är det verkligen på tiden. Det finns ju så många fördelar med PVC-fönster. Moderna PVC-fönster är välisolerande och extremt hållbara. De finns i många utföranden som gör att man lätt kan hitta ett fönster som passar till fasaden. Slutligen är de också extremt lätta att sköta om, även om de kanske inte är hundra procent ”underhållsfria” i ordets rätta bemärkelse.

Gamla tiders PVC höll inte måttet

Man kan lugnt säga att PVC-fönster fick en dålig start i Sverige. På sjuttiotalet, när PVC-fönster först började användas här, var de stora schabrak med tjocka karmar som gav mycket lite ljusinsläpp. De importerades från Tyskland, där de tillverkades i massupplagor utan större variation i dimensioner eller utseende. Dessutom var plasten av dålig kvalitet, vilket gjorde att fönstren snabbt gulnade eller blev torra och sprack i vårt bistra klimat.

På våra svenska fasader såg fönstren artificiella och otympliga ut, och många tyckte att fasaderna blev helt förstörda. De husägare som valde PVC-fönster ville ha något som var billigt och hållbart, och brydde sig antagligen inte alls om de estetiska aspekterna.

Moderna PVC-fönster är något helt annat

Ryktet om PVC-fönster som fula och kvalitetsmässigt underlägsna träfönster har hängt i genom åren, även om utvecklingen av PVC-fönster gått framåt med stormsteg, framför allt sedan svenska fönstertillverkare börjat producera PVC-fönster anpassade för den svenska marknaden. Den som påstår att det inte går att hitta snygga PVC-fönster idag har inte studerat utbudet. Dessutom är plasten av betydligt bättre kvalitet, och moderna PVC-fönster blir inte gula eller torra.

Faktum är att de brukar saluföras som helt underhållsfria, vilket på sätt och vis stämmer, eftersom ett PVC-fönster aldrig behöver målas, oljas in, kittas eller slipas om på samma sätt som träfönster. Har man väl satt in ett PVC-fönster kan man vara trygg med att det kommer att sitta en mycket lång tid och se bra ut hela vägen. Dock kräver även PVC-fönster lite kärlek. Någon gång då och då måste man torka av smuts med vatten och lite såpa. Och det kan vara bra att olja in gångjärnen några gånger per år. Så fullständigt underhållsfria är de kanske inte, men nära på.

Svårare att reparera

Om man ska nämna några nackdelar med PVC-fönster, så är det väl att plast helt enkelt inte är ett lika miljövänligt alternativ som trä. De har en viss negativ miljöpåverkan när de tillverkas, men framför allt är det viktigt att när de ska kasseras tas om hand på rätt sätt. PVC-fönster som bränns släpper ut mycket gifter i atmosfären, så det måste undvikas.

Dessutom är det svårare, eller rent av omöjligt, att renovera ett PVC-fönster om karmen skulle gå sönder, som man kan göra med ett träfönster. De är gjutna i ett stycke och man kan inte slipa eller måla om dem. Man får helt enkelt byta ut hela fönstret. Detta vägs dock till stor del upp av att PVC-fönster är extremt tåliga.