Fönster i snedtak

Det blir alltmer populärt att inreda vinden för att skaffa lite extra boyta. Vare sig man väljer att inreda ett sovrum, sällskapsrum eller myshörna brukar resultatet bli väldigt bra. Vi människor trivs med vinklar och vrår, något man får naturligt på en vind med snedtak. Inte undra på att vindsvåningar ofta är de mest eftersökta på bostadsmarknaden i Stockholm.

”Ett takfönster kan se ut och hänga på många olika sätt. Vissa nöjer sig med ett litet vädringsfönster medan andra satsar på ett större topphängt fönster för att verkligen få in maximalt med ljus”

Många förknippar vindsvåningar med takfönster, och visst är det oftast nödvändigt att ta upp ett fönster i taket när man vill inreda vinden. Inte bara för att få in ljus utan även för att kunna vädra. Ett takfönster kan se ut och hänga på många olika sätt. Vissa nöjer sig med ett litet vädringsfönster medan andra satsar på ett större topphängt fönster för att verkligen få in maximalt med ljus och kanske även kunna använda fönstret som evakueringsutgång.

Att få fönstret helt vattentätt

Ett fönster i snedtak släpper in mer ljus, men snedhängning ställer också högre krav på fönstret. Det måste tåla belastning från snö och helst även vara såpass robust att man kan stå på fönstret. Detta kallas genomtrampningsskydd.

För att kunna sätta in ett fönster måste man såga ut ett hål i taket, och det säger sig självt att ett sådant ingrepp innebär en risk för huset. Man sågar dock aldrig i bärande bjälkar, utan ett takfönster måste alltid passas in mellan bjälklagen. För att se till att fönstret blir helt vattentätt måste man vara mycket noggrann, på utsidan men framför allt på insidan, där det måste finnas en fuktspärr som sluter helt tätt så att den varma luften inifrån inte kan ta sig ut i konstruktionen och orsaka fuktskador.

Två vanliga typer av hängningar

Vanlig sidohängning, där fönstret öppnas antingen utåt eller inåt, är av förståeliga skäl ovanlig på fönster i snedtak, även om de förekommer. I stället är det två andra typer av hängningar som dominerar. Den allra vanligaste hängningen av takfönster är så kallad pivåhängning. Pivå betyder ungefär axel och det är precis vad det handlar om. Fönstret sitter fast i en vridaxel på mitten av långsidorna och kan öppnas i båda riktningar. Pivåfönster är enkla att hålla rent eftersom man lätt kommer åt båda sidorna. Dessutom kan de öppnas upp helt i 90° vinkel.

Den andra vanliga typen av hängning är topphängning. Dessa fönster har ofta stora dimensioner och släpper in mycket ljus. De kan öppnas upp så att en människa lätt kan ta sig ut, vilket gör att de är bäst när man vill kunna använda takfönstret som nödutgång.

När det blir för mycket ljus…

Ett takfönster släpper in flera gånger så mycket ljus som ett vanligt fasadfönster. Det kan bidra till att ett rum badar i ljus och blir härligt att vistas i, men det kan också blir för mycket, både av ljus och framför allt av värme. Därför är det bra att redan från början montera solskydd som persienner eller mörkläggningsgardiner i fönstret, gärna med fjärrkontroll om fönstret är svårt att komma åt.

Vi hjälper dig

Vi har stor erfarenhet av att installera och renovera takfönster, både på villor och flerfamiljshus. Vi hjälper dig gärna om du har några frågor, eller om du vill ha hjälp att installera ett fönster i snedtak på ett säkert och professionellt sätt!