Fönster från golv till tak

Fönster från golv till tak är något som allt fler väljer att sätta in i sina hus. Man får ett gigantiskt ljusinsläpp och en öppen känsla i hela bostaden.

Det finns inga väggar som sätter stopp – utsikten blir magnifik åt det håll som fönsterpartierna vetter. Men, det finns även några nackdelar. Vi tittar närmare på vad man bör tänka på innan man fattar beslutet.

Vi har alla sett den moderna arkitekturen där glas spelar en större roll i byggnadens uppbyggnad och utseende. Ett större glasparti gör skillnad och skapar en härlig rymd. Ljuset kan flöda in och glaset suddar effektivt ut gränsen mellan inomhus och utomhus. Har man en utsikt så kommer denna att förstärkas än mer genom att inreda med fönster från golv till tak.

Är det då en god idé att välja detta alternativ? Ja, enligt oss så är fördelarna fler än nackdelarna. Att ha fönster från golv till tak skapar ett mer unikt hem och det gör att man får den där wow-känslan som man vill ge besökare. Det är en god idé, men man bör även tänka på några saker innan man sätter igång.

Tänk på detta innan du fattar ett beslut

Det första man ska göra är att kontakta byggnadsnämnden i den kommun man bor i. Att sätta in stora fönsterpartier innebär att man förändrar husets utseende på ett dramatiskt sätt. Det är något som kan kräva ett bygglov då det kan strida mot exempelvis den detaljplan som finns i området. Man bör därför se till att ringa byggnadsnämnden för att få klarhet i vad som gäller. Om man inte gör detta så riskerar man att få riva ut fönstren och återställa huset i dess originalskick igen – dessutom med ett vite att addera till detta.

fönster från golv till tak i lägenhet

Det andra steget handlar om att undersöka om huset klarar av förändringen i fråga och hur man gör med exempelvis bärande väggar. Klarar fönstren tyngden, kan de bära upp tak och övrig konstruktion eller måste man hitta alternativa vägar och lösningar? Dagens glaspartier har klart högre bärbarhet – men de är långt ifrån bärande. Därför kommer det att krävas ingrepp innan de kan placeras in.

En lösning är att sätta in bärande balkar ovanför fönsterpartierna. Det gör man inte på egen hand. Dels så krävs det konsultation från en byggkonstruktör och dels så ska arbete utföras av en professionell byggfirma. Det här är den viktigaste frågan att ta tag i – det handlar om hela husets vara eller icke-vara.

För- och nackdelar med fönster från golv till tak

Om vi snabbt går igenom de för- och nackdelar som finns med stora fönsterpartier så kan vi kanske skapa lite klarhet i frågan.

Fördelar

  • Maximal utsikt. Du kommer att få ett hem som erbjuder dig maximerad utsikt och du kommer att få ett hem som verkligen tänjer på gränserna vad gäller ute- och inne. Det handlar om personlighet, modernitet och en väldigt tilltalande lösning.
  • Du får ljus. Vi behöver – som en följd av vår geografiska placering – ta tillvara på allt ljus vi kan få. Vi blir piggare, gladare och mer harmoniska av solljus. Har man ett större ljusinsläpp i hemmet så kan man också fånga upp solens strålar på ett tydligare och bättre sätt.

Nackdelar med fönster från golv till tak:

  • Isoleringen. Dagens låga U-värden på fönstren är det som möjliggjort att dessa större partier kan användas. Men, det handlar fortfarande om lite sämre isolering än en vägg. Du bör tänka på att rådfråga och välja lösningar som erbjuder absolut bäst U-värde om du ska ha panoramafönster.
  • Maximal insyn. Utsikten blir magnifik – men insynen blir även den påtaglig. Kort sagt: du kommer att bjuda grannar och förbipasserande på en entrebiljett till din vardag och de kommer att se exakt vad ni har för er. Det bör man veta om och tänka på. Man bör dessutom skaffa ett rejält skydd att dra för om man vill ha chansen att leva privat. Skjutgardiner är ofta en bra lösning i den frågan.
  • Värme inomhus. Sommaren kan vara en plåga sett till hettan som kommer in genom fönstren. Stora fönster ger mer solljus och det ökar temperaturen markant. Se till att skaffa ett bra solskydd i samband med att fönstren sätts på plats. Solfilm kan fungera, nämnda gardiner likaså och även markiser blockar effektivt en del av solen. Se även över ditt ventilationssystem i samband med att fönstren ska sättas in.
  • Mer jobb för dig. Du får vara beredd på att underhålla dina fönster. Det kommer att hamna smuts på glaset, fingeravtryck från barnen kommer att synas och det kommer att hamna både regn och snö över partiet. Det innebär att du måste vara beredd att rengöra fönstren mer frekvent. Här kan du naturligtvis ta hjälp av exempelvis en städfirma om du inte är redo att putsa fönstren enligt den frekvens som kommer att krävas. Men, att de behöver putsas regelbundet, det kommer du inte undan.