Laga enkla skador på dörrfoder

Att laga enkla skador på dörrfoder kräver ingen större ansträngning och är ett projekt som egentligen vem som helst kan klara av. Det är även ett projekt som kan utföras på plats och till en billig peng. Vi går igenom hur du ska gå tillväga.

Dörrfoder fyller en viktig funktion och detta i synnerhet då det kommer till det rent estetiska. Dörrfoder ger ett vackert avslut mot väggen och ramar in dörren. På samma sätt som en ram till en tavla alltid höjer upp denna så fungerar även ett dörrfoder enligt detta sätt: du lyfter dörren och får genom detta mer harmoni i rummet.

Dörrfoder kan emellertid skadas och främst då på de nedre delarna. Ett barn kör in sin leksaksbil, någon slår i någonting hårt i kanten eller också dyker den vanliga boven i dramat upp i form av dammsugaren. Oavsett vilket så kan sprickor, små hål och andra stötmärken dyka upp och försämra intrycket av dörrfodret.

Vad göra? Det går att laga enkla skador på dörrfoder, men du bör även göra en bedömning kring huruvida det verkligen handlar om just enkla skador. Ser du att det är stora, fula skador eller skador en masse och överallt så kan det kanske vara läge att byta foder helt istället för att laga. Dörrfoder är inte så extremt dyra och en fördel är att du idag ofta kan kapa till dem direkt på plats i bygghandeln. Det underlättar rejält. Ta i så fall gärna med dig dina gamla dörrfoder – som du givetvis lossat försiktigt – och använd dessa som en mall.

Så gör du för att laga skador på dörrfoder

För att laga enkla skador på dörrfoder så behöver du Polyfilla – ett slags finare snickerispackel – som du applicerar med hjälp av en liten spackelspade. Det är även viktigt att du täcker av exempelvis golvet och att du täcker väggarna runt omkring. Om skadorna är djupare än en cm så är rådet att du jobbar i flera skikt i samband med lagningen.

Ytan ska vara dammfri och ren från smuts. Har du slipat innan så måste du således torka bort allt damm med en trasa. Applicera sedan spacklet noggrant och låt det torka. Skulle det, som sagt, krävas fler lager så applicerar du mer så fort det torkat – läs alltid om torktiden på förpackningen. Slipa bort så att du får en jämn yta efteråt och torka av dammet med en trasa.

Nästa steg är att måla. Det gör du med en vanlig snickerifärg och med fokus på att A) inte spilla och B) få ett jämnt lager utan några rännilar eller missade ytor. Det kan ta lite tid och det kan krävas fler än ett varv. Därefter är det bara att låta färgen torka och njuta av den förhöjda estetik som dina nya dörrfoder bjuder. Lycka till!